Målvaktsövningar

Fotbollsmålvakten är en av de viktigaste spelarna på planen, kanske till och med den allra viktigaste. Målvakten är den sista utposten i försvaret och han/hon är den första delen i speluppbygnadsfasen. För att vara målvakt krävs det speciell talang och en del färdigheter men framförallt, för att utvecklas, speciellt framtagna övningar.

Många tränare ser målvaktsspelet med dess taktiska samt tekniska delar som en enda stor djungel av diverse olika begrepp. Detta stämmer troligtvis överlag väldigt väl. Speciellt i de yngre åldrarna, där tränarna ofta inte har spelat speciellt mycket fotboll själva och än mindre som målvakter. Även erfarna utespelare har generellt sett inte speciellt mycket erfarenhet och kunskap inom målvaktsspelet.
 
Den här delen är framarbetad för att hjälpa fotbollstränare men även ambitiösa målvakter med målvaktsträningen och dess teoretiska delar. Det innehåller och visar med bildexempel grundläggande målvaktsteknik och beskriver även en liten del av det psykologiska spelet.
 
Teknik och taktik kommer visas tillsammans med bilder för att tydligare demonstrera vad syftet är och hur utförandet skall se ut.
Jag hoppas att det här kommer att effektivisera ditt sätt att arbeta med dina målvakter och även förstå att en bra målvakt kan innebära sin vikt i guld.