Öka intensiteten?

Category: Okategoriserade

Att sekvenser som inträffar under tiondelar kan påverka och engagera så många på så varierande vis är för mig en stor del av charmen med idrott.

Små glädjemoment under träningar och matcher kan bestå av en snygg dribbling, lyckad passning eller ett snyggt mål. Men bakom varje lyckokänsla kommer det alltid dölja sig en form av besvikelse. Det finns alltid två sidor av myntet. En spelare som blir bortdribblad, en motståndare som blir bortgjord av en bra slagen passning och ett LAG som släpper in ett mål.

Med ovanstående i baktanke följer en egenskap som är oerhört viktig att förmedla till sina ungdomar. För varje gång man blir bortdribblad, för varje misslyckad passning och för varje insläppt mål skall det finnas ett driv i form av en egenskap som främjar spelarnas utveckling. Det är inte bara en egenskap som kommer att vara värdefull i idrotten utan även längre fram under resan i livet. Egenskapen jag syftar på är "revanschlusta".

Många har säkert använt sig av uttrycket "så som vi agerar på träning, agerar vi på match". Det är ett väldigt klokt och för mig helt befogat uttryck. Samtidigt kan ni väl hålla med om att det känns aningen urvattnat. Visst, ni kan skrika det några gånger per träning men håll med om att det inte ger någon märkbar effekt på intensitet och utförande. Det som däremot har fått en förändrad positiv effekt är användandet av konkreta bestraffningar/belöningar, hur medeltida det nu än låter. För er som är obekväma med träningsmetoden skall jag nu introducera er för mina tankar och ideer kring B/B-systemet.

Grundtanken är att du i varje träningsmoment försöker hitta vinnare och förlorare. Jag förstår om ni fortfarande känner er tveksamma till metoden då BESTRAFFNING och BELöNING är väldigt laddade begrepp i samband med träning av barn och ungdomar. Om vi istället använder synonymer och kallar begreppen för FöR- respektive NACKdelar kanske det, för vissa, känns mer acceptabelt. Hur som helst, grundtanken är att träningsmomenten skall bli mer av karaktären "vinner vi momentet får vi mer cred än bara äran" vilket har visat sig vara ett bra sätt att trigga barn och ungdomar att anstränga och pressa sig lite extra. Ungdomarna triggas nämligen av känslan att vår prestation gör att vi slipper göra något, som i gruppen betraktas som jobbigt/tråkigt. Som exempel kan en nackdel för förlorande lag vara att man får göra armhävningar efter övningen.

För att återgå till det där kära myntet vi nämnde ovan, som alltid har två sidor, skall vi nu se B/B-modellen ur förlorande lags synvinkel. Genom att förlora momentet och utsättas för något ”tråkigt” kommer förlustkänslan bli större, än om laget "bara" hade förlorat "äran". Eftersom förlustkänsla och revanschlusta går hand i hand kommer nästa övning ses som ett tillfälle att "ge igen" och ta revansch på det vinnande laget. En direkt effekt av det är att intensiteten på övningen säkerligen kommer höjas.

För att avsluta diskussionen vill jag för rättvisans skull även dela med mig av ett konkret tips på en form av belöning som man kan använda sig av. En bra belöning kan vara att låta vinnaren i en strafftävling bli förste straffskytt kommande match.

Detta är mina tankar och funderingar kring träning och hur den kan bedrivas. Jag säger inte att det här är rätt sätt att leda en grupp på, utan delar med mig av egna erfarenheter. Däremot ser jag gärna att ni, nu när ni fått höra vad jag tycker, är med och diskuterar.